Coping skills

15 januari, 2012
15 januari, 2012

Jag har varit ganska dyster hela veckan eftersom jag varit (och fortfarande är) sjuk och inte kunnat träna. Nu försöker jag ta till alla knep för att komma ur denna mörka grop jag sitter i, hitta det positiva i situationen och kraft att blicka framåt. Motgångar hör till livet, alla har dem, men sättet att hantera motgångar på kan skilja sig oerhört mycket. Inom psykologin benämns detta som coping skills, eller copingstrategier på svenska och innebär olika sätt att hantera motgångar och stressfyllda situationer.

Några av de vanligaste copingstrategierna är emotionsfokuserad (ex träning, mental avslappning), problemfokuserad (systematisk problemlösning, skapa en handlingsplan), omdefinerande (förändra negativa tankar, stärka självförtroendet) och undvikande (ignorera, flyktbeteende). Sedan finns det givetvis fler varianter men de går jag inte in på nu.

Jag har ofta använt mig av träning som ett sätt att hantera stress och detta har varit någonting nödvändigt för en fungerande vardag. Det har varit mitt sätt att rensa huvudet och ladda batterierna. Utan träningen får jag inte utlopp för stress och negativa känslor utan just nu samlas de på hög och min hälsa blir lidande. Så jag måste hitta nya sätt att hantera vardagen på tills min halsproblematik har löst sig.

Jag har jobbat en del med avslappningsövningar och närvaroövningar i helgen (sk mindfulness) och upplever att det hjälper en del men att det krävs regelbunden träning för att det ska fungera. Jag låg i sängen och försökte förnimma olika kroppsdelar och det var nästan lite läskigt hur huden började pirrade i just den kroppsdelen jag fokuserade på och hur jag kunde känna denna pirrande känsla förflytta sig till nästa kroppsdel som fokus lades på. Jag antar att det är positivt även för styrketräningen att ha god kroppskännedom så jag kommer fortsätta jobba på detta.

Jag har försökt att ha en riktig må-bra-helg med mycket avslappning och god mat. Bort med alla tankar på att jag är sjuk och inte kan träna – det finns ju ändå inget jag kan göra åt det och jag mår bara dåligt av dessa tankar.

Gjorde hemmagjord pizza och lyxade till det med riktig buffelmozzarella på ena halvan och getost och lax på andra. Jag förälskade mig i buffelmozzarella när jag bodde i Rom och efter att man smakat på den riktiga varianten så är det svårt att äta den plastiga, smaklösa mozzarellan gjord på komjölk som ofta säljs i affären.


Myste med mig själv, pizza, gladiatorerna och tända ljus (sen att brandvarnaren gick igång och skrämde livet ur mig är en annan femma!). Jag har skrivit listor på saker jag tycker om att göra förutom träningen och funderat mycket på hur jag ska fylla min vardag med meningsfulla aktiviteter som ger mig glädje. Har även försökt vara ute så mycket så möjligt och få frisk luft, promenerat, suttit vid klipporna och lyssnat på vattnet. Bara varit! Ibland måste man ta ett steg bak för att kunna blicka fram!

Elinor Medhammar

Posts Google+